Házi hájas krémes

Házi hájas krémes

Hozzávalók: (2 adag krémeshez) 21 dkg liszt, 2 diónyi sertészsír, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl fehérbor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 20 dkg háj, további 6 dkg liszt. A krémhez: 6 tojás, 1 tojás fehérje, 6 dl tej, 12 dkg rétesliszt, 18 dkg cukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 2 evőkanál citromlé, 2 csomag vaníliás cukor. A tetejére porcukrot szórunk.

A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük csipetnyi sóval, hozzáadunk egy tojást, és egy tojás sárgáját. Egy evőkanál zsírral, cukorral és apránként adagolt fehérborral összegyúrjuk. Jó alaposan, hólyagosra kidolgozzuk, mint a rétestésztát. Félretesszük pihenni.

A hájat lehártyázzuk, a fátyolrészt zsírnak kisüthetjük, a többit a tésztához ledaráljuk, és hat deka liszttel összegyúrjuk.

A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkán újra átgyúrjuk, két cipót alakítunk belőle. Az elsőt vékonyra kisodorjuk, és óvatosan rákenjük a hájas massza felét. Rövidebb oldaláról indítva feltekerjük, mint a bejglit, és félbevágjuk. A következő cipót ugyanígy elkészítjük.

Újra elővesszük az elsőként megkent, két részbe vágott hájas rudat, és mindkettőt tepsi nagyságúra kisodorjuk. Egymás tetejére tesszük, és együtt feltekerjük. Addig pihentetjük, amíg a másik két tésztát ugyanígy elkészítjük.

Két rudat kapunk, ezeket egyenként két tepsi nagyságúra sodorjuk, félbevágjuk, és sütőpapírral borított tepsi hátoldalán, előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.

Így összesen négy lapot készítünk ebből a tésztamennyiségből.

A két szebb tésztát még melegen négyzet alakúra felvágjuk, ezek lesznek a sütemény felső lapjai.

Elkészítjük a krémet. Négy deci tejbe beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a megmaradt két deci tejjel és a rétesliszttel simára keverjük, vaníliás cukorral ízesítjük, és a felmelegített tejben folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

A tojások fehérjét a tésztából megmaradt plusz fehérjével együtt gőz felett kemény habbá verjük. Idő közben beledolgozzuk a cukrot és kevés citromlevet is. A fehér és a sárga krémet óvatosan összekeverjük, és a két alsó lapra kenjük. Beborítjuk az előre felszeletelt tésztával, és megszórjuk porcukorral.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu