Kukóleves

Kukóleves

Hozzávalók: 12 db tojás héja (kukója), 1 malac (vagy borjú) tüdeje, nyelve és szíve, 20 dkg rizs, 1 fakanál sertészsír, só, 3 teáskanál őrölt feketebors és őrölt szegfűbors, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 citrom leve, 4 db tojás, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 karalábé. A habaráshoz: 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 tojás sárgája.

A belsőségeket sóval, babérlevéllel, 1 teáskanál borssal és szegfűborssal fűszerezett vízben megfőzzük, majd ledaráljuk. A főzőlevet nem öntjük ki, majd felhasználjuk a leveshez. A tojások tompább végeit kiskanál segítségével kilyukasztjuk, és kiöntjük a belsejüket. A héjakat először meleg, majd hideg vízzel kiöblítjük. A rizst majdnem teljesen puhára főzzük. Az egészet összekeverjük zsírral, 4 tojással, apróra vágott petrezselyem zölddel, ízlés szerint sóval, 1 teáskanálnyi borssal, és szegfűborssal. Összegyúrjuk, és kicsit állni hagyjuk. Ezzel a masszával töltjük meg a kukókat, majd forró vízben 10 perc alatt készre főzzük.

Közben zöldséglevest készítünk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, és karalábét kis kockákra vágjuk, fazékba tesszük. Fűszerezzük sóval 1 teáskanál borssal és szegfűborssal, majd felöntjük vízzel, és a belsőségek főzőlevével. Puhára főzzük.

A tejfelt a tojás sárgájával, liszttel, és apránként adagolt tejjel simára keverjük, kevés zöldség lével felmelegítjük, és úgy habarjuk be vele a levesünket. Legvégül citromlével ízesítjük.

A megfőtt kukókat kiszedjük, lehűtjük, és levesszük a tojások héját. Külön tálban tesszük az asztalra a levest


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu