Libaleves és libasült

Libaleves és libasült

Hozzávalók: 1 megtisztított, feldarabolt liba, 2 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 szelet zeller, 1 fehér paprika, 3 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál egész bors, só, 1 csokor petrezselyem-és zeller zöld, 1 burgonya, 25 dkg csigatészta, fél dl étolaj. A körethez másfél kg burgonya.

A libahúst szétválogatjuk. A nagyobb, húsosabb részeit (melle, szárnya töve, combja) a hájjal együtt megsütjük, az aprólékból levest főzünk. A sültnek valókat nagyobb lábosba tesszük, megsózzuk, egy dl vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Egy óra múlva levesszük róla a fedőt, és szép pirosra sütjük.

Közben a leveses fazekat előkészítjük. Négyliternyi vízbe rakjuk a liba hát- szárny-és nyakrészét, zúzáját, lábát, fejét. Másfél evőkanál sóval lassan felforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A leves habját leszedjük, bezöldségeljük, és egész borssal fűszerezzük. Lassú tűzön legalább két órát főzzük. A levestésztát sóval, étolajjal felforralt vízben kifőzzük, és leszűrjük.

A körethez a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, puhára főzzük.

A libahúst levesszük a tűzről, kezünkkel kevés vizet szórunk rá, lefedjük. Pár perc múlva kiszedhetjük a sültet. Zsírjának a javát leöntjük egy bödönbe, a többit visszatesszük a tűzre, és tíz perc alatt átsütjük benne a májat. Ezután a liba vérét felkockázzuk, és azt is hirtelen megpirítjuk. A tepertőt kiszedjük. Egy kevés zsiradékot hagyunk a lábos aljában, ebbe a pörzsanyagba törjük bele a főtt krumplit.

A levest leszűrjük, külön tálaljuk a hússal, zöldségekkel és tésztával. Második fogásként a libasültet a májával tesszük asztalra, a krumpli köré felrakjuk a sült vért, a tetejét megszórjuk tepertővel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu