Sonkás, kolbászos árpagyöngy leves

Hozzávalók (6-8 főre): 40 dkg parasztsonka, 40 dkg füstölt kolbász, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, fél zellergumó, 8 nagyobb burgonya, 2 dl paradicsomlé, 1 tv-paprika, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 kávéskanál egész kömény, 1 kávéskanál egészbors, 20 dkg árpagyöngy, só, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál liszt, kis darab karfiol és karalábé.

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a karalábét, zellert, krumplit kockákra vágjuk.

A beáztatott, szeletekre vágott sonkát két-három liter vízben feltesszük főzni.

A fűszereket teatojásba tesszük. A kolbászt öt-hatcentis darabokra vágjuk. A fokhagymát és vöröshagymát is megtisztítjuk.

A felforrt levesbe beletesszük a kockákra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével), a megmosott tv-paprikát, karfiolt, a vöröshagymát, fokhagymát, a kolbászt, majd a paradicsomlével együtt felforraljuk.

Ekkor kerülhet bele az árpagyöngy. Ezzel puhulásig főzzük.

Közben elkészítjük a rántást. Egy púpos evőkanál zsírban lepirítjuk a lisztet, beleszórjuk az őrölt paprikát, és hideg vízzel felengedjük.

A levesből a megpuhult sonkát kiszedjük, kis kockákra vágjuk. Beleborítjuk a krumplit, majd amikor megfőtt, a rántással kicsit sűrítjük. Összeforraljuk, és a sonkát is visszatesszük.

Átmelegítjük, ha szükséges, sózzuk, és lehet tálalni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu