Libamáj karamellizált almával

Libamáj karamellizált almával

Hozzávalók: 1 kg libamáj, zsályalevél, őrölt fahéj, őrölt feketebors, só, 70 dkg libaháj, 3 alma, 4 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál vaj, 2 dl száraz fehérbor.

A libahájat vékony csíkokra daraboljuk. Lábosba 2 dl vizet felmelegítünk, beletesszük a hájat, és tepertőt sütünk belőle. Közben néhányszor átkeverjük.

Közben az almákat cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, de nem hámozzuk meg.

A megsült tepertőt kiszedjük, megsózzuk. A zsírjából kiveszünk, ha túl sok lenne, és a lábosba helyezzük az előzetesen áttörölgetett libamáj darabokat. Néhány perc alatt átsül, közben átfordítjuk. Rászórjuk a zsályaleveleket, hogy az is vele együtt süljön ropogósra. Mindkettőt tálra szedjük, megsózzuk, ízlés szerint borssal is megszórhatjuk. A sütőzsírból megint leöntünk, csak annyit hagyunk benne, amennyi az almához kell. Ebben először a cukrot elkevergetjük, karamellizáljuk. Teszünk hozzá vajat, és belehelyezzük az almagerezdeket. Fedő alatt, lassú tűzön sütjük. Meghintjük fahéjjal, és sütés közben apránként locsolgatjuk borral. Pár perc alatt elkészül. Kiszedjük, lecsepegtetjük, a libamáj, és a tepertő mellé kínáljuk. Pirítós kenyeret adhatunk mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu