Nyírségi gombóc leves

Nyírségi gombóc leves

Hozzávalók: (10 főre) 1,5 kg húsos sertéscsont, 2 vöröshagyma, 1,5 kg csirkemell, 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller), 15 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 20 dkg karfiol, só, bors, 1 citrom leve. A gombóchoz: 70 dkg krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma. A rántáshoz: 1 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. A habaráshoz: 3 dl tejszín, 2 tojás sárgája, csipetnyi só.

A húsos sertéscsontból két vöröshagymával, és sóval hús alaplevet készítünk. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és egyforma nagyságú kockákra, vagy karikákra vágjuk. A csirkemellet átmossuk, és azt is felkockázzuk.

A megfőtt húsléből a csontokat és a hagymákat kiszedjük. Beletesszük a csirkemellet, amit fedő alatt félig megfőzünk. Közben a karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit meghámozzuk.

A levesbe beletesszük a felaprított zöldségeket – sárgarépát, zellert, petrezselymet, karalábét – és ezekkel együtt főzzük tovább.

Rántást készítünk. A zsírban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, erre egy gondolatnyi vizet löttyintünk, majd belekeverjük az őrölt paprikát, és az egészet felengedjük három dl vízzel.

A gombóchoz a krumplit apróra felkockázzuk, és egy teáskanálnyi sóval ízesített vízben puhára főzzük.

A gombát összevágjuk, és a levesbe tesszük.

A megfőtt krumplit leszűrjük, és áttörjük.

A karfiolt is a levesbe rakhatjuk.

A tejszínben habverővel elkeverjük a tojások sárgáját, és egy csipetnyi sót.

A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Beletesszük a kicsit meghűlt krumpliba. Összekeverjük a tojásokkal, és annyi liszttel, hogy könnyen alakítható masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és belereszeljük a hagymákat is.

A levesbe rakjuk a borsót, és a rántást, majd amikor ez egyet forrt, a gombócok következnek. Vízbe mártott kézzel takaros golyókat formálunk a krumplis masszából, és ezeket a levesben kifőzzük.

A gombóc leves alatt a lángot elzárjuk, pár percig hűlni hagyjuk, és csak ekkor keverjük hozzá a kevés levessel apránként átmelegített tojásos tejszínt. Ezután ízlés szerint citromlével még savanyítunk rajta egy cseppet, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu