Salátás húsleves

Salátás húsleves

Hozzávalók: 2 csirke far-hát, 1 csirkemell filé, 30 dkg sovány sertéshús, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 kávéskanál ecet, 5 dkg pirított szezámmag, kis csokornyi koriander, 1 sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 vöröshagyma, 1 kis fej káposzta, 1 kígyóuborka, 2 evőkanál szójaszósz, só, 6 evőkanál étolaj. A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál étolaj.

A csirkemellet és a sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, és külön edényben, mindegyikhez keverünk egy-egy evőkanálnyi szójaszószt. Lefedve egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.

A csirke bőrét és zsírosabb részeit eltávolítjuk, kettévágjuk, és vízzel felöntve, egy teáskanál sóval egy kisebb lábosba tesszük, majd lassú tűzön, kb. másfél óráig főzzük.

Közben kétféle salátát készítünk. Az uborkát megmossuk, és héjával együtt karikákra, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy teáskanál sót szórunk rá. A hagymákat és a sárgarépát megtisztítjuk. A káposztát is vékonyra szeljük, sózzuk, majd rövid pihentetés után kinyomjuk a levét. Ez lesz a másik saláta alapja, amire sárgarépát reszelünk. Mindegyiket megszórjuk kis szeletkékre vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, és apróra vágott koriander zölddel is.

A vöröshagymát csíkokra szeljük, és két evőkanál étolajon csipetnyi sóval kicsit pirosra sütjük. Amikor elkészült, a tűzről levéve keverünk hozzá egy teáskanál őrölt paprikát, egy kávéskanál ecetet, kevés őrölt borsot, és mozsárban megtört, pirított szezámmagot. Összekeverjük, és ezt is szétosztjuk az uborkás-és káposztás salátán. Aki szereti, a salátákhoz is keverhet kevés szójaszószt.

Külön serpenyőben két-két evőkanál felhevített étolajon hirtelen átsütjük a szójaszószban pácolt húscsíkokat. További fűszerezést ez nem igényel, a szósz és a saláta fogja megadni az ízét.

A leveshez tésztát készítünk. A lisztbe tojásokat ütünk, kemény tésztát gyúrunk belőle, a tálból kivéve gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk. 15-20 percig pihentetjük, utána könnyebb kisodorni. Metélt tészta vastagságúra nyújtjuk, majd öt centis csíkokra, és gyufatészta vékonyságúra felvágjuk. Fél óráig száradni hagyjuk, majd enyhén sós, kis olajjal elkevert lobogó forró vízben roppanósra főzzük.

Tálalásnál a levest tálba szedjük, külön edényben mellé rakjuk a gyufatésztát, a sertés-és csirkehúst, a kétféle salátát. Ezekből mindenki ízlése szerint tehet a saját tányérjába.

A fenti leírás alaprecept, ezt más zöldsalátával, spagetti tésztával, hosszúmetélttel, esetleg kisebb darabokra szétszaggatott rántottával is el lehet készíteni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu