Hajdinagombóc leves

Hajdinagombóc leves

Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, fél paprika, kis csokor zeller zöld, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 1 fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 szem egészbors, 1 evőkanál sertészsír, 5 dkg szárított vargánya. A gombóchoz: 2,5 dl hajdina, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 10 dkg hajdinaliszt.

A hajdinát átmossuk, leszűrjük, és tiszta vízben feltesszük főni. Közben a zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a zellert kis szeletekre vágjuk.

A vargányát vízbe beáztatjuk.

A zsírt a leveses edényben felmelegítjük, megpirítjuk benne a sárgarépát, petrezselymet, zellert, beledobunk fél fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát is.

Közben a szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. Kis kockákban belevágunk fél fej vöröshagymát, és amikor ez üvegesre pirult, az apróra szelt petrezselyemzöldet, és fokhagymát is hozzákeverjük.

Amikor a leveshez lepirultak a zöldségek, beledobjuk a paprikát, a zellerlevelet, a babérlevelet, az őrölt paprikát, majd felengedjük vízzel. Sóval, egész-és őrölt borssal, kicsavart vargányával fűszerezzük, és az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A megfőtt hajdinára ráborítjuk az ízesített, sült szalonnát. Összekeverjük tojással, fűszerezzük őrölt borssal, sóval. Két evőkanál hajdinalisztet is teszünk hozzá, és állni hagyjuk.

Amikor megfőtt a leves, vizes kézzel gombócokat formázunk a hajdinakásából, megforgatjuk hajdinalisztben, és a levesben kifőzzük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu