Szarvasgulyás babbal

Szarvasgulyás babbal

Hozzávalók: (20-24 főre) Az abaléhez: 2 vöröshagyma, 1 evőkanál egészbors, 20 babérlevél. A gulyáshoz: 3 kg vegyes szarvashús (comb, nyak, lapocka), 1 kg szárazbab, 50 dkg mangalica szalonna, 6 sárgarépa, 1 zellergumó, 8 petrezselyemgyökér, 2 csípős paprika, 2 paradicsom, 1 kg vöröshagyma, 2 babérlevél, 3 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt fűszerkömény, 10 szem őrölt borókabogyó, 1 teáskanál gyömbér, 2 teáskanál majoránna, 4 evőkanál őrölt paprika, 2 fej fokhagyma, 2 tv-paprika, 4 evőkanál paprikakrém. A csipetkéhez: 2 tojás, 20 dkg liszt, csipetnyi só. A tálaláshoz zeller-és petrezselyemzöld.

A babot főzés előtti este beáztatjuk.

A szarvashúst megabáljuk. Fazékba rakjuk a négyfelé vágott vöröshagymával, egész borssal, babérlevéllel és annyi vízzel, hogy a húsokat ellepje, majd az egészet habzásig főzzük.

A húsokat kiszedjük, átmossuk, és lehetőleg egyforma darabokra vágjuk. A többi hozzávalót is előkészítjük. A szalonnát felkockázzuk. A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a paprikát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát kockákra, a paradicsomot kisebb cikkekre vágjuk.

Az összevágott szalonnát a bográcsban kisütjük. Amikor megpirult, beletesszük a vöröshagymát, és összepirítjuk. Ekkor következik a szarvashús. A csontokat is melléhelyezzük, mert ezek nagyon jó ízt adnak az ételnek.

Tíz perc sütés után következnek a fűszerek: őrölt bors, őrölt kömény, őrölt borókabogyó, gyömbér, majoránna, őrölt paprika, valamint a paprikakrém. Felengedjük mindössze egy liter vízzel, majd később apránként négy-öt litert öntünk még rá. Amikor már jól átmelegedett, beleborítjuk a zöldségféléket, a leszűrt babot, adunk hozzá még babérlevelet, és összevágott fokhagymát is.

Főzés közben a vizet többször pótoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk.

A csipetkéhez a tojásokat a liszttel és kevés sóval összegyúrjuk, egyformákra csipkedjük, és a gulyásban kifőzzük.

A legvégén vágott petrezselyem-és zellerlevéllel színesítjük, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu