Marhafartő leves

Marhafartő leves

Hozzávalók: (20 főre) 2 kg marhafartő, 3 velős csont, 1 kg oldalas, 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem, 1 karalábé, 1 zellergumó, 3 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 csokor zeller-és 1 csokor petrezselyemzöld, só, 2 evőkanál egészbors, 1 babérlevél, 2 paprika, 2 paradicsom. Májgaluska: 20 dkg marha májkrém, 50 dkg búzadara, 7 tojás, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 apró vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír.

Egy jó nagy fazékba beletesszük alulra a velős csontokat, majd a fartőt és az oldalast. Forró vízzel felöntjük, és elkezdjük főzni.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, de nem vágjuk össze, egészben hagyjuk. A paprikák magházát eltávolítjuk.

A felforrt leves habját leszedjük, beletesszük a zöldségeket, az egész borsot, a sót, a babérlevelet, az összekötött zöldeket, és ezekkel együtt kb. három órán át főzzük.

Közben elkészítjük a galuskát. Először a petrezselymet felaprítjuk, a vöröshagymát megpároljuk. A búzadarát összetörjük a májkrémmel, a zúzott fokhagymával, a párolt vöröshagymával, majd a petrezselyemmel összeforgatjuk, őrölt borssal, kevés sóval ízesítjük. Beleütjük a tojásokat, és jó alaposan kikeverjük.

Vizet forralunk, és nokedli szaggatón át beleengedjük a kicsit pihentetett galuskákat. Kifőzzük, majd átöblítve leveses tál aljába szedjük.

A megfőtt levesből a zöldségeket és a húsokat kiszedjük, a levest pedig átszűrve a májgaluskára tálaljuk.

Kisszékelyben a főtt húshoz paradicsomszószt, vagy tormát kínálnak.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu