Szentmihályi lakodalmas zúzos leves

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 40 dkg csirkezúza, 20 dkg csirkemáj, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 karalábé, 1 paradicsom, 2 paprika, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, só, 1 teáskanál őrölt bors. 20 dkg rizs, 5 dkg sertészsír. 1 tojás, liszt, 1 evőkanál libazsír.

A zöldségeket megpucoljuk. A csirkét is alaposan átmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A húst a zöldségekkel, és két evőkanál sóval egy nagyobb fazékban feltesszük főni. Először átmelegítjük, majd két-három órán át, lassú tűzön főzzük. Idő közben őrölt borssal is fűszerezzük.

Közben az átkapart, vízzel alaposan megtisztított zúzát kisebbekre vágjuk, hogy könnyebben főjön meg, majd vizet öntünk rá, és egy csapott evőkanál sóval együtt addig főzzük, ameddig megpuhul.

A csirkemájat feldaraboljuk, és félretesszük.

Az átmosott, lecsepegtetett rizst kevés zsiradékon megpirítjuk, felöntjük vízzel, sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára főzzük.

Eperlevelet készítünk. Egy tojáshoz két evőkanál vizet, és annyi lisztet adunk, hogy jó kemény tésztánk legyen. Alaposan meggyúrjuk, majd egy fél órát pihentetjük. Ezután vékonyra kisodorjuk, és kicsit száradni hagyjuk. Cakkos derelyevágóval eperlevelet készítünk belőle. Ezt egy evőkanál libazsírban aranyló barnára megpirítjuk. Nem kell kifőzni, a ropogós tésztát tesszük majd a forró levesbe.

Az átpuhult zúzához öntjük a csirkemájat, majd öt perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, és tálba tesszük. A rizst, és az eperlevelet is külön edényben kínáljuk.

A levest is leszűrjük. A zöldségeket és a húst kicsit hűlni hagyjuk, majd mindegyiket felkockázzuk. Ezeket is a leves mellé kínáljuk.

Ebédnél mindenki tetszés szerint szedhet a húslevesből, és a mellé kínált csirkehúsból, zúzából, májból, zöldségekből, rizsből és eperlevélből.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu