Kemencés kacsa párolt káposztával, hagymás tört krumplival

Hozzávalók: (12 főre) 4 kg kacsacomb, 6 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 nagyobb paradicsom, 2 paprika, 4 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál őrölt feketebors, 4 teáskanál majoránna, 3 teáskanál só, 2 ág rozmaring.

A dinsztelt káposztához: egy nagyobb fej káposzta, 1 evőkanál só, 1 púpos fakanál sertészsír, 4 evőkanál cukor, 2 teáskanál kömény, 3 evőkanál ecet.

A hagymás krumplihoz: 5 kg krumpli, 2 teáskanál só, 10 vöröshagyma, 5 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál kacsazsír.

Két tepsit jó vastagon kizsírozunk. A kacsacombok bőrét bevagdossuk, hogy jobban kisüljön belőle a zsír, majd fűszerezzük borssal, majoránnával és sóval. Szorosan egymás mellé, a tepsibe helyezzük.

A vöröshagymát és paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot cikkekre aprítjuk. Ezeket elosztjuk a két tepsiben. A tetejét megszórjuk tépett rozmaringgal, majd három-három gerezd fokhagymát aprítunk rá. Mindegyik alá öntünk egy dl vizet, és alufóliával lefedjük.

Felfűtött kemencébe, vagy sütőbe toljuk, itt kb. egy órán át pároljuk. Amikor megpuhult, levesszük róla a takarást, és ropogós pirosra sütjük.

A káposztát legyaluljuk, rászórunk egy evőkanál sót, összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.

Egy púpos fakanál zsírban négy evőkanál cukrot barnulásig karamellizálunk. Erre szedjük rá a sós levéből kinyomott káposztát. Összeforgatjuk, megszórjuk köménnyel, felöntjük egy liter vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

Amikor megfőtt, ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

A körethez a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A hagymát tisztítás után apró kockákra vágjuk, és sertészsírban pirosra sütjük.

A megfőtt krumplit áttörjük. A párolt hagymához kevés kacsazsírt öntünk, végül a krumplival összekeverjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu