Vegyes csülkös pörkölt

Hozzávalók: 1 kg hátsó csülök, 1 db sertésköröm, 40 dkg sertéscomb, ½ sertésfarok, 3 vöröshagyma, 2 tv-paprika, 3 paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 2 púpos teáskanál só, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 púpos teáskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 dl vörösbor. Nokedli: 2 tojás, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 dl víz.

A húsféléket megtisztítjuk, több darabra vágjuk a körmöt, ezt a farokkal együtt a lábas aljába pakoljuk. A combhúst nagyobb kockákban tesszük rá. A csülköt kicsontozzuk, a csontot az edénybe tesszük, a húst felaprózva hozzáadjuk.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát kockákban, a fokhagymát szeletekben a lábasba tesszük. Fűszerezzük sóval, babérlevéllel, őrölt köménnyel, őrölt feketeborssal, majd rászeljük a paprikát és a paradicsomot is.

Ezt az egészet jó alaposan összekeverjük, hogy mindenhova eljusson az ízesítés, majd lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.

Másnap fél liter vizet öntünk alá, majd forrástól számítva másfél-két órán át főzzük. Amikor megpuhultak a húsfélék, őrölt paprikát szórunk rá, meglocsoljuk vörösborral. Összerottyantjuk, és nokedlit készítünk hozzá.

Ehhez először sós vizet forralunk. Közben a hozzávalókat gyorsan összekeverjük, és azonnal a lobogó vízbe szaggatjuk. Kifőzzük, leszűrjük, és a csülkös pörkölthöz adjuk köretként.

Ízlés szerint savanyúságot adhatunk mellé.

Ez a készítési mód a pácolással, zsír nélkül gyomor-és epekímélő, érzékenyebbek is fogyaszthatják.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu