Medvehagyma szósz kelt gombóccal

Hozzávalók: egy nagy csokor medvehagyma, só, 1 diónyi zsír, 2 evőkanál liszt, fél liter húslé.

A gombóchoz: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 tojás.

A medvehagymát megmossuk, és széles metéltre felvágjuk. Lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, összeturmixoljuk. Egy másik edényben megolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk benne a lisztet. Simára keverjük, majd hozzáöntjük a medvehagymát. Összefőzzük, és húslevessel felengedjük. Ha szükséges, vizes (ízlés szerint tejes, vagy tejfölös) habarással még sűríthetjük.

A gombócokhoz a lisztet dagasztótálba öntjük, ízesítjük egy kis sóval. A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, megvárjuk, míg megkel. Ekkor a liszt közepébe öntjük, és kidagasztjuk a tésztát. Laza, galuska-állagú masszát készítsünk. Amikor már szép simára kidolgoztuk, félretesszük, és meleg helyen pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán kézzel széthúzzuk, kb. 2 cm vastagra. Nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle.

Kevés sóval bő vizet forralunk, ebben a gombócok mindkét oldalát, fedő alatt átfőzzük. Tepsit kizsírozunk, beleszedjük a lecsepegtetett tésztát, és sütőben is átsütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu