Almarózsa torta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 18 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 tojás, 4 evőkanál csipkebogyó (kajszibarack, vagy szilva) lekvár, 1 kg alma.

A forma előkészítéséhez vaj és liszt.

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, 12 dkg vajat elmorzsolunk benne. Hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, a tojásokat, és kidolgozzuk a tésztát.

Amikor már szép sima, hólyagos lett, félretesszük, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.

Közben az almák két végét levágjuk, magházukat kivájjuk, és vékonyra szeleteljük. Ezeket célszerű pár perc alatt kicsit megpárolni, hogy ne törjenek el munka közben.

Egy kerek tortaformát kivajazunk, és liszttel megszórunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átdolgozzuk, kettéválasztjuk, cipókat gyúrunk belőle, és egyenként vékonyra, téglalap alakúra kisodorjuk. Először olvasztott vajjal, majd lekvárral átkenjük, és elkezdjük rápakolni az almákat. Hosszában helyezzük fel őket úgy, hogy kicsit fedjék egymást, és a tésztacsík széléről is lelógjanak. Amikor elkészültünk egy csíkkal, az almák alatt egy centivel elvágjuk, ezt az üres tésztát az almákra felhajtjuk. Az egyik végétől elindulva az egészet feltekerjük.

Az első rózsát a tortaforma közepébe helyezzük. Ezután újabbakat készítünk, amelyekkel mindig az előzőket vesszük körbe. Ezt addig folytatjuk, amíg a tepsink megtelik.

Előmelegített sütőbe toljuk. Amikor átsült, kicsit hűtjük, és lekvárral meglocsoljuk a tetejét.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu