Pátfalvi gyúrott béles

Hozzávalók: Tészta (egy nagy tepsi béleshez): 1 kg liszt, 50 dkg sertészsír, 25 dkg cukor, 1,75 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 sütőpor, 1 kávéskanál só, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája. Diós töltelék (egy tepsihez): 1 kg dió, 5 dkg kenyérmorzsa, 50 dkg cukor, 10 dkg mazsola, kb. 3 evőkanál víz, 1 tojás fehérje. Túrós töltelék: 1 kg jó minőségű túró, 3 tojás, 50 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 5 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál búzadara. A tetejére porcukor.

Az élesztőt egy deci vízbe beáztatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a zsírt, a vajat, a cukrot, pici sót, tejfölt, tojássárgáját. Kézzel ezt az egészet gyors mozdulatokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és az élesztős vizet is. Összekeverjük, meggyúrjuk a tésztát.

Kétfelé osztjuk, és a tálban lelisztezve pihentetjük, amíg elkészülnek a töltelékek.

A diót nylonzacskóba tesszük, ebben sodrófával, durvára összetörjük. Hozzáadjuk az összevágott, leforrázott, és leszűrt mazsolát, a cukrot, a villával felvert tojásfehérjét, a kenyérmorzsát. Kézzel összekeverjük. Gyúrás közben annyi vizet adunk hozzá, hogy kicsit összeálljon a töltelék.

A túrótöltelékhez a tojásokat felverjük. A túróhoz először a cukrot, vaníliás cukrot, majd a tojásokat tesszük. Összegyúrjuk a liszttel.

A tepsit kizsírozzuk, a gyúródeszkát alaposan meglisztezzük.

Az egyik bucit kisodorjuk tepsi nagyságúra, nyújtófa segítségével kibéleljük vele a sütőformát. Ráhalmozzuk a diós tölteléket. A másik tésztát is kisodorjuk, és befedjük vele a süteményt. Villával megszurkáljuk, majd a nyelével sugár alakban kidíszítjük a bélest.

Amennyiben túrós bélest készítünk, ugyanígy járunk el, azzal a különbséggel, hogy a tepsibe helyezett alsó tésztalapot megszórjuk búzadarával, hogy felszívja a töltelék nedvességét.

Előmelegített sütőben szép színesre sütjük, még forrón megszórjuk porcukorral, majd kicsit hűlni hagyjuk, és fecskefarok alakban, ferdén szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu