Somlói galuska

Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg liszt, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, 6 evőkanál víz, csipetnyi só, 4-5 evőkanál kakaópor, 1,5 dl narancslé, 1 evőkanál rum, 3 evőkanál baracklekvár, 20 dkg darált dió, 15 dkg pirított dió, 40 dkg krémpor, 1 liter tej, 2 evőkanál vaníliás cukor. A tetejére csokoládé öntet, tejszínhab.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a sárgákat elkeverjük cukorral és vízzel. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és a sárga alapba keverjük. A felvert habot is hozzáadjuk, lazán elkeverjük vele, és sütőpapírral bélelt tepsibe beleborítjuk a felét. A többit két evőkanál kakaóporral színezve mellé tesszük, így egy tepsiben megsülhet mindkét tészta. Előmelegített sütőben készre sütjük.

A krémport a vaníliás cukorral és az apránként adagolt tejjel sűrűre keverjük.

A megsült piskótából egy világos lapot beleszabunk a tálunk aljába, meglocsoljuk rumos naranccsal, vékonyan átkenjük kajszibarack lekvárral, egy evőkanál kakaóporral, darált dióval és pirított dióval megszórjuk, majd vastagon megkenjük vaníliakrémmel. Erre is szórunk diót, pirított diót. Rávágjuk a kakaós lapot, ízesítjük rumos narancslével, lekvárral, kakaóval, és kétféle dióval, majd elkenjük a tetején a megmaradt krémet. Darált dióval, kakaóval megszórjuk, és behűtjük.

Tálalásnál tejszínhabbal, és csokiöntettel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu