Abroszban főtt grízes rétes

Hozzávalók: (1 cipóhoz) fél kg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, a tészta kenéséhez étolaj. A grízes töltelékhez: 1 dl étolaj, 50 dkg búzadara, 30 dkg kristálycukor. A tálaláshoz 2 dl tejföl, 1 üveg meggybefőtt, porcukor.

A rétestésztához a lisztet a tojással, és csipetnyi sóval ízesített langyos vízzel alaposan kidolgozzuk. Kicsit pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket. Az étolajban megpirítjuk a búzadarát, felöntjük meleg vízzel. Addig keverjük, amíg megpuhul, és a grízszemek szétesnek. Félretesszük, hogy kihűljön.

Egy asztalt abrosszal leterítünk, enyhén megszórjuk liszttel, és rátesszük a rétestésztát. A tetejét étolajjal átkenjük, ezután vékonyra széthúzzuk. A szélét leszedjük, később azt is kihúzhatjuk, és tölthetjük.

A kihűlt töltelékhez hozzákeverjük a cukrot, és a felét a tésztára szórjuk. Kevés étolajjal meglocsoljuk, majd a rétes hosszanti oldalát felcsapjuk, és az abrosz segítségével felcsavarjuk. A hosszú rétest körkörösen felcsavarjuk (mint a csigát), tiszta konyharuhára rakjuk, a tetejét étolajjal átkenjük. A ruha oldalait összefogjuk, és egy spárgával összekötjük.

Lábosban bő vizet forralunk, és amikor már lobog, beletesszük a konyharuhába burkolt rétest úgy, hogy a fedővel lefogatjuk a szélét, nehogy beleessen, csak lógjon bele a vízbe. Pontosan 15 percig főzzük.

Kiemeljük, szűrőkanálban lecsepegtetjük, tányérba, vagy tálcára tesszük, és szeleteljük. Tálalásnál a maradék cukros darával megszórjuk, tejfölt halmozunk a tetejére, megszórhatjuk porcukorral, és meggybefőtt szemeket teszünk mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu