Göngyölt sertéshús almával töltve, krumplis házi rétessel

Hozzávalók: 6 szelet sertéskaraj, só, őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 db alma, a sütéshez zsír. A réteshez: 60 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál ecet, 1 evőkanál tejföl, 4 dl víz, 1 kávéskanál só, zsír. Töltelék: 50 dkg krumpli, só, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, őrölt feketebors.

A húsokat kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Az almákat megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Ebből minden húsra annyit pakolunk, hogy fel tudjuk tekerni.

A tojásokat felütjük, sóval, borssal, és egy gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük. A karajtekercseket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk. A zsírt felhevítjük, és többször megforgatva kisütjük benne a bepanírozott húsokat.

Elkészítjük a rétes töltelékét. A megtisztított, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. A vöröshagymát felkockázzuk, egy evőkanál zsíron lepirítjuk, majd a tűzről félrehúzva elkeverünk benne egy teáskanál őrölt paprikát, kevés sót és borsot. Az egészet a krumplira borítjuk, és összekeverjük.

A rétes tésztához a lisztet tálba tesszük. Tejfölt, tojást, ecetet, diónyi zsírt morzsolunk el benne, majd annyi langyos, sós vizet adunk hozzá, hogy nokedlinél csak kicsit sűrűbb állagú tésztát kapjunk. Ezt jó alaposan kidolgozzuk, és fél óráig pihentetjük.

Ezután gyúródeszkán hat egyenlő részre szétválasztjuk, és kicipózzuk. Mindegyiket kisebb palacsinta nagyságúra kisodorjuk, és olvasztott zsírral átkenjük a tetejét. Három ilyen lapot egymás tetejére helyezünk, így lesz a munka végére két, háromemeletes rétes alapunk, amit újabb 15 percig pihentetünk.

Ezután lisztezett abroszon vékonyra kihúzzuk, asztallap nagyságúra. Széleit legombolyítjuk, olvasztott zsírral megpöttyözzük a tetejét, és 5-10 percig száradni hagyjuk. Ekkor a széleit felhajtjuk, a krumplis tölteléket egyik hosszanti oldalára rúd alakban felpakoljuk, majd a rétest az abrosz segítségével feltekerjük.

A tetejét is átkenjük zsírral, majd előmelegített sütőben szép aranyló barnára sütjük.

Az almával töltött húsokat ferdén kettévágjuk, és a finom, házi rétessel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu