Darás-diós kelt rétes

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 20 dkg sertészsír, 2 tojás, 7-8 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, só, 3 evőkanál tejföl. A diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tejfölös keverékhez: 5 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 dl tejföl. A darás töltelékhez: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk. Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel. Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük. Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk. Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a tejfölt is. Lisztezett gyúródeszkán három cipót alakítunk belőle. Tetejüket kicsit megsodorjuk, olajjal, vagy langyos zsírral átkenjük, és 40 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük a cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A tejfölös öntethez öt tojást kettéválasztunk. A sárgákhoz cukrot, tejfölt, majd a keményre vert tojáshabot adjuk.

A darás töltelékhez két tojást szétválasztunk, a sárgákhoz teszünk cukrot, reszelt citromhéjat, tejfölt, búzadarát, végül a tojások felvert fehérjét.

A megpihent tésztákat egyenként széthúzzuk, de nem szélezzük le, mint a hagyományos rétest. Olvasztott zsírral megspricceljük, tejfölös öntettel locsoljuk, és diós, majd a következő rétesre darás tölteléket szórunk. Terítő segítségével feltekerjük, de inkább lazán dobáljuk, hogy ne legyen túl szoros. Kizsírozott tepsibe helyezzük, tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és még húsz percig pihentetjük. Langyos sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, tetejét megszórhatjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu