Mákos rétes

Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, másfél teáskanál só, 6 dl langyos víz, fél dl étolaj. A töltelékhez: egy nagyobb alma, 50 dkg mák, 50 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 2 evőkanál tejföl. A tepsihez, a tészta locsolásához és a tetejére étolaj.

A langyos vízben elkeverjük a sót. A kétféle lisztet tálba tesszük, és sós vízzel jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán háromfelé választjuk, és a cipókat is hosszasan gyúrjuk, hogy teljesen simák legyenek. Tetejüket kicsit lenyomjuk, és étolajjal átkenjük. Negyed óráig állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az almát meghámozzuk, és lereszeljük.

Az abroszt liszttel meghintjük, ezen nyújtjuk szét egyenként a rétestésztákat. A széleit lazán húzogatva, az asztal körül körbe-körbe járva hártyavékonyságúra készítjük. Étolajjal meglocsoljuk, cukros mákkal megszórjuk. Az első levélre tejfölt, a másodikra-harmadikra reszelt almát pötyögtetünk. Szélét leszedjük, és feltekerjük. Olajozott tepsibe helyezzük, tetejét étolajjal átkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyjuk, utána fogyasztható.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu