Sárgadinnyés-túrós szárított rétes

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg félfogós liszt, diónyi sertészsír, 1 teáskanál só, 1 tojás, langyos víz, étolaj. A töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 evőkanál búzadara, 50 dkg sárgadinnye, csipetnyi só.

A kétféle lisztet egy tojással, kevés sóval és annyi langyos vízzel kidolgozzuk, hogy megfelelő állagú rétestésztát kapjunk. Amikor már szép sima, hozzáadunk egy diónyi zsírt, és azzal is jó alaposan átdagasztjuk.

Lisztezett deszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket egyenként simára forgatjuk, majd kicsit elnyújtjuk, átkenjük étolajjal, és tállal letakarva 25 percig pihentetjük.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgákat a túróba tesszük, és csipetnyi sóval, cukorral kikeverjük. Lazán hozzáadagoljuk a tojáshabot is.

A sárgadinnyét kimagozzuk, cikkekre vágjuk, héját eldobjuk, belét kockákra vágjuk.

A megpihent tésztát lisztezett abroszon vékonyra széthúzzuk, szélét legombolyítjuk. Tíz percig száradni hagyjuk, hogy sütés után szép leveles legyen.

Olajjal meglocsoljuk, négy oldalát a közepéig felhajtjuk, majd a hosszabbik szélére túrós tölteléket halmozunk. Ezt megrakjuk sárgadinnye darabkákkal, és abrosz segítségével feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét étolajjal átkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, utána könnyebb szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu