Krumplis rétes

Hozzávalók: A tésztához: 2 marék finomliszt, fél marék rétesliszt, kb. fél liter savó, 5 evőkanál olvasztott sertészsír. A töltelékhez: 1 kg krumpli, só, másfél mokkáskanálnyi őrölt feketebors, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl.

A liszteket átszitáljuk, és a savót apránként adagolva összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk, közben hozzáadunk egy evőkanálnyi olvasztott zsírt. Amikor már teljesen sima, három órát langyos helyen, letakarva pihentetjük a tésztát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Összenyomjuk, kihűtjük. Sóval, borssal ízesítjük, és összedolgozzuk 2 tojással és tejföllel.

A konyhaasztalt abrosszal leterítjük, megszórjuk liszttel, és ráhelyezzük a rétestésztát. A tetején szétkenünk két evőkanál sertészsírt, és először a széleit kicsit megnyújtjuk, hogy ne legyen vastag, majd folyamatosan a kézfejünkkel alányúlva húzzuk szét az asztalon a rétest. A szélét legombolyítjuk, és egyenletesen elszórjuk rajta a tölteléket. Kevés zsírral meglocsoljuk a tetejét.  A tészta oldalait felhajtjuk, arra is rakunk a maradék krumpliból, majd a terítő segítségével egy rúdban feltekerjük.

Tányérral tepsi hosszúságúra vágjuk, és kizsírozott sütőformába tesszük. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu