Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes

Hozzávalók: 1,3 kg liszt, másfél evőkanál só, kb. egy liter langyos víz. A csutris-mákos töltelékhez: 3 csutri (karó) répa, só, 2 evőkanál sertészsír, 20 dkg cukor, 20 dkg darált mák. A szilvás töltelékhez: 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg friss szilva (vagy befőtt), 20 dkg darált tökmag, 15 dkg cukor. A tésztára: 3 dl étolaj, egy liter tejföl. A tepsik előkészítéséhez zsír.

A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, és langyos vízzel jó alaposan kidagasztjuk, hogy laza, levegős tésztát kapjunk. Lisztezett deszkára borítjuk, ott is átdolgozzuk, majd két részre választjuk, és mindkét bucit egyenként is kigyúrjuk. Étolajjal átkenjük a tetejét, ruhával letakarjuk, és másfél óráig pihentetjük.

A csutris töltelékhez a répát megtisztítjuk, lereszeljük, enyhén besózzuk, és abban állni hagyjuk. Kinyomjuk a levét, és felforrósított zsírban kisütjük. Tíz deka cukrot belekeverünk, majd azzal is tovább sütjük, hogy a cukor megkaramellizálódjon. A mákhoz is keverünk ízlés szerint cukrot.

A szilvás rétes töltelékéhez az aszalékot kis kockákra vágjuk, a szilvát is legalább négyfelé szeljük. A tökmagot ledaráljuk, és cukorral összekeverjük.

A megpihent tésztát lisztezett abroszon először nyújtófával kicsit megsodorjuk, majd olajjal átkenjük a tetejét, és vékonyra széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk, a tésztát olajjal, tejföllel, és töltelékkel bőségesen megszórjuk, majd a terítő segítségével két oldalról az asztal közepéig feltekerjük. Kizsírozott tepsibe fedővel, vagy tányérral rudakat vágunk belőle. Ezeket még jó vastagon átkenjük tejföllel, és meglocsoljuk olajjal is. Előmelegített sütőben átsütjük, porcukorral megszórjuk a tetejét, és szeletekre vágjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu