Kapros krumplibéles

Hozzávalók: (1 tepsihez) 45 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál cukor, fél deci étolaj, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 vaníliás cukor. Töltelék: 50 dkg túró, 50 dkg krumpli, 1 vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 2 tojás. A tepsihez étolaj, a tészta tetejére 1 tojás, 1 vaníliás cukor.

A lisztet tálba borítjuk. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt egy bögrében elmorzsoljuk, szórunk rá egy csapott evőkanál cukrot, és felöntjük másfél deci langyos tejjel. Megvárjuk, míg megkel.

A krumplit a töltelékhez megtisztítjuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A liszthez kevés sót, két púpos evőkanál cukrot, egy tojást, és a felfuttatott élesztős tejet borítjuk. A többi tejet is apránként beledagasztva kidolgozzuk a tésztát. Amikor már simul, az étolajat is hozzácsurgatjuk. Alaposan kidolgozzuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen közel egy órán át kelesztjük.

A megfőtt krumplit áttörjük, és hűlni hagyjuk.

A töltelékhez a túróba két tojást ütünk, cukrot, vaníliás cukrot, vágott kaprot adunk hozzá, majd a kihűlt krumplit és a tejfölt is elkeverjük benne. Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesíthetjük cukorral.

A nagyobb sütő tepsinket étolajjal kikenjük.

A megkelt tésztát bőven lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Jóval nagyobb legyen, mint a tepsi. Belehelyezzük a sütőformába, abban még kicsit széthúzzuk, majd elsimítjuk benne a tölteléket. Ráhajtjuk a sarkokat úgy, hogy majdnem teljesen beborítsa a süteményt. Ezeket felvert tojással átkenjük, és újabb negyed óráig kelesztjük.

Előmelegített sütőben kb. harminc perc alatt megsütjük.

A vaníliás cukrot egy deci vízben feloldjuk, ezzel még forrón átkenjük a bélesünket. Konyharuhával letakarjuk, hagyjuk, hogy a gőzben átpuhuljon, hűljön. Utána nagyobb darabokra felvágjuk, és lehet fogyasztani.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu