Káposztás-lekváros rétes

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 tojás, 4 teáskanál só, 2 dl étolaj, 1 kg káposzta, 10 dkg búzadara, 3 dl tejföl, fél üveg baracklekvár, a tepsik előkészítéséhez sertészsír.

A káposztát lereszeljük, két teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, adunk hozzá két teáskanál sót, egy tojást, és annyi langyos vizet (kb. egy liter), hogy a nokedli tésztánál egy kicsit sűrűbb anyagot kapjunk. Jó alaposan, simára kidolgozzuk.

Lisztezett deszkára tesszük, henger alakot formázunk belőle, amit négy részre szétvágunk. Ezeket egyenként cipókká alakítjuk, kicsit lenyomjuk a tetejüket, késsel keresztet vágunk mindegyikre, és átkenjük olajjal, hogy ne száradjanak ki. Félretesszük pihenni.

A levétől kinyomott káposztára búzadarát szórunk, és tejföllel összekeverjük. Húsz percig pihentetjük, hogy a dara a megmaradt levet is felszívja.

Két tepsit kizsírozunk, abrosszal leterítjük az asztalt, és liszttel megszórjuk. Ezen nyújtjuk el egyenként, körbe-körbe járva, asztallap nagyságúra kihúzva a rétestésztát. Ennek a háromnegyed részére tölteléket szórunk, felső negyedét üresen hagyjuk. Megcsepegtetjük baracklekvárral, majd étolajjal is. A szélét legombolyítjuk, a két oldalát felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, és a káposztázott felétől indulva felgurítjuk a rétest. Kétfelé vágva tepsibe tesszük, ott még átkenjük a tetejét olajjal, és pirosra sütjük.

A többi cipót is ugyanígy készítjük el.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu