Borleves kuglóffal

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 3 dl tej, csipetnyi só. A forma kikenéséhez sertészsír, a kuglóf tetejére porcukor. Borleves: 1 liter száraz fehérbor, 4 dl víz, 4 egész fahéj, 16 szegfűszeg, 5 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 5 dl tejföl.

A tejet meglangyosítjuk. Másfél decit kiveszünk belőle, ebbe egy evőkanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet átszitáljuk, csipetnyi sót szórunk rá. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a többi tejet apránként beledolgozva kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép sima, a puha vajat a tál oldalára kenjük, és ezzel is alaposan átdolgozzuk. Végül a mazsolát is beleszórjuk.

A szép hólyagos kuglófunkat letakarjuk, és legalább fél óráig langyos helyen kelesztjük.

Közben elkészítjük a borlevest. Egy fazékba beleöntjük a fehérbort, a vizet. Fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjrúddal, és felforraljuk. A tojásokat feltörjük, beletesszük a vaníliás cukrot, a kristálycukrot. Ezekkel habosra felverjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, és újra habosítjuk egy ideig.

A felforrt fűszeres bort és a tálban lévő tojásos masszát többször oda-vissza borítjuk, hogy kellőképpen összekeveredjenek. Ezzel a módszerrel lehet elérni azt, hogy a leves ne legyen csomós, a tejföl, ill. a tojás sárgája ne csapódjon ki. Kb. hatszori öntögetés után a levesünk elkészült. Tálba boríthatjuk, ott hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot, ha az édesebb ízeket szeretjük.

A kuglófsütőt kikenjük zsírral.

A duplájára kelt tésztát kicsit átdolgozzuk, és az előkészített formába helyezzük. Itt is hagyjuk fél órát kelni, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A formában egy ideig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk, porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágjuk. Így kínáljuk a borleves mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu