Tiszta kalács és almás kalács

Tiszta kalács és almás kalács

Hozzávalók: 1,6 kg liszt, 8 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 liter tej, 1 teáskanál só, 3 tojás sárgája, 1 tojás a kenéshez, 8 dkg zsír. A töltelékhez: 1 kg alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg cukor. A tiszta kalács tetejére 2 evőkanál mák.

A tejet meglangyosítjuk. Két decit egy kisebb tálba öntünk, egy evőkanál cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, két evőkanál liszttel meghintjük és megvárjuk, míg megkel.

Közben a zsírt felolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és enyhén megsózzuk. Három tojás sárgáját is beleteszünk. A negyediket is felütjük, és félretesszük.

A felfutott élesztős tejet a liszthez adjuk, a többi langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, és azt is beleöntjük. Összeállítjuk a tésztát. Dagasztás közben az olvasztott zsírt is eldolgozzuk benne.

Amikor már szép sima, levegős a kalácsunk, kettéválasztjuk, az almás kalácsnak valót a tálban hagyjuk kelni, a másikat lisztezett deszkán hosszúkás formára alakítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Ezeket egyenként átdolgozzuk, és egyforma nagyságú rudakká sodorjuk.

A tepsit liszttel megszórjuk.

A kalács négy ágát egymás mellé helyezzük a gyúrótáblán, és négyes fonással megfonjuk. Közben igazgatjuk, hogy szép egyenletes kalácsunk legyen. Óvatosan beemeljük a tepsibe, és abban duplájára kelesztjük.

Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, kevés cukorral megpároljuk.

Az almás kalács tésztáját kettéválasztjuk, konyharuhán egyenként kisodorjuk téglalap alakúra. A párolt alma levét alaposan kinyomjuk, és a felét a tésztára szórjuk úgy, hogy a lap feléig érjen a töltelék. Ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal megszórjuk, két végét felhajtjuk, és a töltött felétől indulva feltekerjük, mint a rétest.

Zsírral kikent tepsibe helyezzük, majd a másik rudat ugyanígy elkészítjük. Az oldalát átkenjük zsírral, a kalácsok tetejét pedig felvert tojással. Letakarjuk, fél óráig pihenni hagyjuk, majd szép világos barnára sütjük.

Közben a tiszta kalácsot is lekenjük tojással, megszórjuk mákkal, és előmelegített sütőben sütjük.

Kicsit hűtjük, utána szebben lehet szeletelni.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu