Batyukkal töltött kuglóf

Hozzávalók: (2 kuglófhoz) 1,35 kg liszt, 6 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 10 dkg élesztő, 7,5 dl tej, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl étolaj, 100 db édesítő. Mák töltelék: 10 dkg mák, 1 vaníliás cukor, csipetnyi mézeskalács fűszer, 1 narancs héja és leve, 2 evőkanál cukor, fél deci tej. Lekváros töltelék: 2 evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál cseresznye lekvár, 1 evőkanál rum. Almás töltelék: 4 evőkanál almalekvár. Aszalékos töltelék: 15 db aszalt sárgabarack, 2 evőkanál rum, 2 dkg fehér csokoládé. Kakaós töltelék: 3 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor. A sütőformába 1 evőkanál zsír.

Három deci langyos tejbe két evőkanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Az édesítő tablettákat további két deci meleg tejben feloldjuk. Dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Beletesszük a sót, a megmaradt négy evőkanál cukrot, ráreszeljük a (bio) citrom héját, és a tojások sárgáját is hozzáadjuk. Ráöntjük az édesítős tejet, az étolajat, a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól kidolgozott tésztát kell készítenünk.

Amikor már teljesen sima, beledolgozzuk a vízben előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsolát is. Letakarjuk, és húsz percig kelesztjük.

Közben előkészítjük a töltelékeket. A mákba narancshéjat reszelünk, cukrot, mézeskalács fűszert, fél deci forró tejet és a narancs egyik felének levét is hozzáadjuk.

A szilvalekvárt cseresznyelekvárral és rummal összekeverjük.

A kakaóba porcukrot és vaníliás cukrot teszünk.

Az aszalt sárgabarackot rumban megáztatjuk, majd apró kockákra vágjuk. A csokit lereszeljük, és hozzáadjuk.

A megkelt tésztát lisztezett táblán kétfelé választjuk, kicipózzuk, és további tíz percig letakarva pihentetjük. Ezután mindegyiket ötfelé osztjuk. Az első darab kicsit lehet kisebb, a többi egyforma. Ezt a négyet egyenként hat részre osztjuk. Az első hatba mák tölteléket teszünk úgy, hogy a gombócokat kézben szétlapítjuk, közepükbe evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és az oldalait összecsípve gombóccá formáljuk. Ugyanezzel a módszerrel elkészítjük a lekváros, almás, barackos batyukat is. A kakaóshoz félretett kisebb tésztát kézzel szétnyomkodjuk, rászórjuk a cukros kakaót és feltekerjük.

A kuglófsütőt kizsírozzuk. A kakaóval töltöttet a kúp köré tekerjük, köré rakjuk a töltelékezett gombócokat, felváltva a különböző ízűeket. A következő sort eltoljuk, hogy ne kerüljön azonos töltelék egymás fölé. Három emelet kerül a formába.

Letakarjuk, tíz percig kelesztjük, és ötven perc alatt megsütjük.

Amikor elkészült, még tíz percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.

Szeletekre vágva kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu