Kukoricatőttés

Hozzávalók: (20 főre) 3 kg kukoricadara, másfél-két kg vöröshagyma, 4 púpos evőkanál sertészsír, 1 kg füstölt szalonna, 3 dl lecsó, 3 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 evőkanál csípős pirospaprika, 2 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 40 levél savanyított káposzta, egy kg vágott savanyú káposzta.

Másfél kg vöröshagymát kis kockákra vágva zsírban megpárolunk, és hagyjuk kihűlni. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a zsíros hagymával együtt a kukoricadarához keverjük. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, csípős fűszerpaprikával, őrölt borssal. Két evőkanál édesnemes fűszerpaprikát kevés langyos zsírban elkeverve adjunk hozzá, hogy a színét kiadja. Alaposan összegyúrjuk. Akkor jó a töltelék, ha a tenyerünkben összenyomva nem folyik, nem esik szét. A káposztát, ha túl sós, vízzel átöblítjük, a levelek vastagabb ereit kivágjuk.

A szokásos módszerrel egy-egy adagnyi tölteléket teszünk a levelekbe, felcsavarjuk, és két oldalát benyomjuk, nehogy kifolyjon főzés közben. Ne töltsük túl szorosra, mert a dara sokat fog dagadni, szüksége van a helyre. Egy nagyobb lábos aljába vágott káposztát terítünk, rátesszük a szalonna levágott bőrkéjét, és több sorban ráhelyezzük a töltelékeket. A tetejét apró káposztával befedjük, és ráteszünk még három fej cikkekre vágott vöröshagymát. Megszórjuk egy evőkanálnyi őrölt paprikával, lecsót, vagy paradicsomlevet öntünk rá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és az egészet lassú tűzön 3-4 órán át főzzük.

Tálaláskor ízlés szerint tejföllel, és friss kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu