Rántott hús máléval

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 40 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, kevés sertészsír. A máléhoz: 1 liter víz, 30 dkg kukoricadara, 1 kávéskanál só.

A húst nagyobb kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük.

A zsíros tarját lábasba borítjuk és lassú tűzön kevergetve elkezdjük párolni. Amennyiben elég kövér a húsunk, nem szükséges alá semmit tenni, de ha szárazabb, kevés sertészsírral elkeverve sütögessük. Amikor levet engedett, ráborítjuk a vöröshagymát, összekeverjük, enyhén megsózzuk, és fedő alatt addig dinszteljük, amíg a hagyma teljesen szétfő.

Ekkor hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, őrölt borssal ízesítjük, ha kell sót adunk hozzá. Ezekkel még öt percig főzzük.

A rántott húst székely szokás szerint máléval fogyasztjuk.

A vizet lábasba borítjuk, és a sóval együtt felforraljuk. Tetejére egy evőkanálnyi darát szórunk, ez segít abban, hogy lássuk, ha már felforrt a vizünk. Ekkor folytonosan kevergetve beleszórjuk a többi darát és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul.

Akkor jó, amikor már kezdi elfőni a nedvességet, szuszogó hangot ad, és az edénytől is elválik keverés közben.

Egy vágódeszkára tiszta konyharuhát teszünk, erre borítjuk a málét. A kendő sarkait összefogva téglalap alakot formázunk az ételből, és hagyjuk langyosra hűlni. Tálalásnál madzaggal kisebb darabokra vágjuk, így tálaljuk a székely rántott hús mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu