Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel

Hozzávalók: 4 kg vaddisznócomb, 50 dkg füstölt szalonna, 3 kg vöröshagyma, 5 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt kömény, 20 szem borókabogyó, 15 dkg őrölt paprika, 4 babérlevél, só, 1 kg gomba, 1 kg tv-paprika, 2 csípős zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 50 dkg vaddisznózsír, 3 dl száraz vörösbor. A lepényhez: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 2 teáskanál só, 2 tojás.

A szalonnát csíkokra vágjuk, majd kakastaréj-szerűen becsíkozzuk. A bogrács aljában kisütjük a zsírját. Amikor már jól megsült, kiszedjük.

Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a szalonna zsírjában szép színesre pirítjuk. Amennyiben szükséges, adunk még hozzá zsírt is.

A húst lehártyázzuk, 3×3 centis kockákra felvágjuk, majd többször átmossuk, hogy kiáztassuk a benne levő vért. Leszűrjük, és a hagymás zsírban addig forgatjuk, amíg a hús kérget kap, kifehéredik.

Közben a paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A paradicsomok héját darabolás előtt leszedjük. A fokhagymát megtisztítjuk, ledaráljuk. A borókabogyó szemeit késsel meglapítjuk, és apróra vágjuk.

A fűszerek felét rakjuk ilyenkor a bográcsba: egy teáskanál őrölt kömény, őrölt feketebors, babérlevél, fokhagyma, borókabogyó. Fűszerpaprikát még ne tegyünk bele, mert a hosszú főzés során bebarnul, elveszíti a szép színét.

Rotyogtatva főzzük, majd beletehetjük a paprikát, paradicsomot is. Ettől kezdve már csak lassú tűzzel dolgozzunk, még kb. másfél órán át. Idő közben újra ízesíthetjük. Félidőnél borítsuk rá a vörösbort.

Közben a gombát megmossuk, a tönkjével együtt rusztikus szeletekre vágjuk. Beletesszük az ételbe, és 15 percnyi főzés után a megmaradt fokhagymát, fűszereket – ezúttal az őrölt paprikát is – hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk és kb. 15 perc múlva tálalhatjuk. Ha szükséges, a főzés vége felé kevés vízzel pótolhatjuk a szaftját.

A pörkölt készítése közben bőven van idő a köretre is. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Ekkor a tojásokkal, liszttel, sóval összegyúrjuk. Kevés sóval vizet forralunk. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, ezeket kicsit lelapítjuk, így helyezzük a vízbe. Kiszedjük, lecsepegtetjük. Szalonnával kikent tárcsalapon színesre sütjük mindkét oldalukat.

A vadpörköltet burgonyalepénnyel, és savanyúsággal kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu