Töltött kacsa

Hozzávalók: 1 egész kacsa (2,5 kg), 20 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 3 alma, 3 dl tej, 2 szelet kenyér, 10 dkg mazsola, 3 dl félszáraz fehérbor, 4 db csirkemáj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, só, őrölt bors, majoránna.

Fordított burgonya: 6 nagy szem krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, kacsazsír, 2 teáskanál só.

Párolt káposzta: 1 fej vörös káposzta, 4 alma, 1 vöröshagyma, kacsazsír, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 1 dl fehérbor.

A megtisztított, előkészített kacsát befűszerezzük. Kívül-belül jó alaposan bedörzsöljük sóval, bőségesen teszünk a hasüregébe majoránnát, és őrölt borsot is szórunk bele.

Előkészítjük a tölteléket. A mazsolát egy deci borba beáztatjuk. Apró kockákra vágjuk a vöröshagymát, gombát és almát. A tejben megáztatjuk a kenyeret, ezt is a töltelékhez morzsoljuk, majd rárakjuk a megdagadt mazsolát, a lekapart csirkemájat, egy púpos teáskanál sót, kávéskanálnyi őrölt borsot, két teáskanál majoránnát szórunk rá. Az egészet két tojással összekeverjük és a kacsa hasüregébe töltjük. A nyílást bevarrjuk, vagy hústűvel megtűzzük. Beletesszük egy kacsasütő edénybe, ilyenkor kívülről is megszórjuk kevés majoránnával és borssal. Szalonnaszeletekkel befedjük a nyílások helyét, öntünk alá két deci bort, lefedjük, és előmelegített kemencébe toljuk, ahol két és fél órán át pároljuk.

Ekkor levesszük a tetejét és fél órára visszatoljuk, hogy szép piros színt kapjon.

Elkészítjük hozzá a köreteket. A fordított burgonyához a krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd lereszeljük egy tepsibe. A vöröshagymát felkockázzuk, zsíron üvegesre pároljuk, majd a reszelt krumplihoz adjuk. Két teáskanál sóval megszórjuk, kacsazsírral meglocsolva átforgatjuk és fedő nélkül a kemencében átsütjük.

A káposztát vékony szálakra vágjuk, elterítjük egy tepsiben. Két almát kis kockákban rászórunk. Vékony félkarikákra vágjuk a vöröshagymát, és rámorzsoljuk a káposzta tetejére. A megmaradt két almát is ráreszeljük, majd fűszerezzük két teáskanál sóval. két evőkanál cukorral, egy kávéskanál őrölt köménnyel. Kacsazsírral meglocsolva összeforgatjuk, egy deci fehérbort öntünk alá, lefedjük, és a kacsa mellett megpároljuk.

Amikor minden elkészült, a kacsából kihúzzuk a hústűket (vagy cérnát), és a kétféle körettel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu