Csuszás csibe

Hozzávalók: (12 főre) 4,5 kg megtisztított, feldarabolt csirke a belsőségekkel együtt, 1 kg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt feketebors, 2 csípős zöldpaprika, 3 cseresznye paprika, 1 csokor zeller zöldje, 8 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál őrölt csípős paprika, 3 evőkanál só.

A csuszához: személyenként 1 tojás, és kb. 10 dkg liszt.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra felvágjuk.

Egy nagy lábasba beletesszük a zsírt, és színesre pirítjuk rajta a vöröshagymát. A tűzről félrehúzva elkeverjük benne az őrölt paprikákat, majd fél liter vizet öntünk hozzá, és hozzáadjuk a csirkehúst (máj nélkül). Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Visszahúzzuk a tűzhelyre, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fokhagymával. Beledobjuk a félbevágott zöldpaprikákat, az egészben hagyott cseresznyepaprikákat, és a zeller zöldjét. Lefedjük, és forrástól számítva 40 percig főzzük. Ezután fedő nélkül rotyogtatjuk tovább.

Idő közben elkészítjük hozzá a tésztát. A tojásokat annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesznek. Alaposan kidolgozzuk, majd tállal leborítva húsz percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Feldaraboljuk, és csipetkének eltépkedjük. nem kell túl apróra, csak ahogy sikerül.

Amikor a csirkéről levesszük a fedőt, hozzáadjuk a májat is, és további 15 percig főzzük. Ekkor keverjük bele a csuszát. Akkor lesz jó, ha a tészta feljön az étel tetejére. Ezután friss kenyérrel kínálhatjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu