Malacleves

Hozzávalók: 2 fül, 20 dkg csülökhús, 20 dkg lapocka, 20 dkg oldalas porcos rész, 2 köröm, 8 dkg füstölt szalonna, 1 szál lángolt kolbász, 25 dkg gomba, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 1 citrom. Fűszerkeverék (fehérbors, feketebors, szerecsendió, kardamom mag, koriander, mustármag), 2 babérlevél, 2 teáskanál paradicsompüré, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 krumpli, fél karalábé, 1 szál tárkony, 1 szál kakukkfű, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, fél dl tejszín, 1 evőkanál tárkonyos ecet.

A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet hasábokra, a krumplit kockákra, a zellert és karalábét nagyobb szeletekre vágjuk.

A vöröshagymát és fokhagymát finomra felaprítjuk. A citromot hajszálvékonyra szeljük.    A gombát megmossuk, és cikkekre vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kockázzuk, a húsokat kisebbekre daraboljuk.

Egy leveses fazék aljában a szalonnát kevés zsíron megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsírban megpároljuk a vöröshagymát, később a fokhagymát is hozzáadjuk, és az egészet egy evőkanál vízzel megfonnyasztjuk. Belekeverjük az őrölt paprikát és a malac húsokat. Összekeverjük, egy liter vízzel felengedjük. Hozzáadjuk még a paradicsompürét, és fedő alatt forrásig nagy lángon, majd takarékon főzzük.

Fél óra múlva beledobjuk a babérlevelet.

Amikor már puhul a hús, beletesszük a zöldségeket, az összevágott tárkonyt, és kakukkfüvet, valamint egy teáskanál fűszerkeveréket, sót. A vizet pótoljuk.

Ekkor már hozzáadhatjuk a krumplit, a gombát, a kolbászt és a citromkarikákat is.

A lisztet egy csipetnyi sóval és a tejföllel simára keverjük. Forró levessel apránként felhígítjuk, és szűrőkanálon keresztül a levest behabarjuk vele. Belecsurgatjuk a tejszínt is. Szükség szerint sózzuk, tálalásnál tárkonyos ecettel savanyíthatjuk még.

Főzhetünk hozzá levestésztát, de anélkül is nagyon ízletes, tartalmas étel.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu