Bableves lisztes sterccel

Bableves lisztes sterccel

Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, kevés sonka, 1 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 szál zeller zöld, 3 babérlevél, só, 1 teáskanál őrölt paprika.

A lisztes sterchez: 1 nagyobb burgonya, só, 20 dkg sertészsír, 50 dkg liszt.

A tarkababot a főzés előtti este beáztatjuk. Másnap kb. három liter vízben feltesszük főni. Beletesszük a bőrkét, és a csíkokra vágott szalonnát-sonkát is. A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. A hagymákat is megpucoljuk.

A sterchez a krumplit vékony karikákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A zsírt egy kisebb lábosban megolvasztjuk. A lisztet egy teáskanálnyi sóval elkeverve lángterelő lemezre tesszük, és zsiradék nélkül, folytonos keverés mellett kb. 25-30 perc alatt karamell színűre pirítjuk. 4-5 percig hűlni hagyjuk, ez idő alatt áttörjük a vízben a krumplit, és elkeverjük vele a megpirított lisztet. Amennyiben kevés a folyadék, kevés forró vizet önthetünk hozzá. Fakanállal alaposan kidolgozzuk. A zsírt felforrósítjuk, és szinte ráégetjük a stercre. Fakanállal beletörjük a masszát. Amikor már felvette a zsírt, lefedjük, és pihenni hagyjuk.

A bablevesbe beletesszük a sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, zellert, babérlevelet, és belenyomjuk a fokhagymát. A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. A felhevített zsírban lepirítjuk a lisztet, hozzákeverjük a petrezselymet, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk paprikával. Hideg vízzel apránként felöntjük, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Összeforraljuk, és a lisztes sterccel együtt tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu