Köleses zsivány egytál

Köleses zsivány egytál

Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 60 dkg vegyes erdei gomba, 20 dkg hántolt köles, 2 nagyobb szál sárgarépa, 30 dkg krumpli, 1 paradicsom, 2 paprika, 1 csípős paprika, 3 vöröshagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 4 dl tejföl.

A húst és a vöröshagymát felkockázzuk, a kolbászt karikákra vágjuk. Parazsat készítünk. Amikor már nem túl nagy lánggal lobog a tüzünk, az étolajjal és a kolbásszal feltesszük a bográcsot. Amikor kisült, akkor a kolbászt egy tányérra kiszedjük, és félretesszük.

A zsírba először beleborítjuk a vöröshagymát, vágunk bele fokhagymát, majd borssal, őrölt paprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a húst.

Az erdei gombákat felszeljük. Amennyiben szárított vargányánk is van, azt beáztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A krumplit felkockázzuk.

A bográcsba egy nagyobb, középen kicsit bevágott paradicsomot teszünk. A paprikát felkockázzuk, és azt is belerakjuk. Felengedjük épp csak annyi vízzel, hogy ellepje, és tovább főzzük.

Beletesszük a gombákat és a sárgarépát is. Az elfőtt vizet pótoljuk, és ízlés szerint megsózzuk. Amikor a paradicsom megpuhult, a bőrét lehúzzuk, és a húsát összevágva visszaborítjuk a bográcsba.

A burgonyát, a kolbászt, és a kölest is hozzákeverjük, és beleszeljük a csípős paprikát.

Kb. félórányi rotyogtatás után, amikor a köles már megpuhult, a tejfölt szafttal felmelegítve beleborítjuk. Folyamatos kevergetés mellett összefőzzük, és tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu