Sült tarja lángoson majonézes tavaszi salátával

Sült tarja lángoson majonézes tavaszi salátával

Hozzávalók: a lángoshoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 közepes burgonya, só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél dl étolaj. A sütéshez étolaj. A sült tarjához: 1 kg sertéstarja, 6 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 3 evőkanál étolaj, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg liszt. A salátához: 6 tojás sárgája, 6 dl étolaj, 3 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, bors, só, porcukor, 1 fej saláta, 1 nagyobb sárgarépa, 2 karalábé, 6 uborka (1kígyóuborka), 1 lilahagyma.

A tarját szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átzúzzuk. A hússzeleteket étolajjal átkenjük, sózzuk, borsozzuk, és megkenjük fokhagymával.

A szalonnából hosszú csíkokat készítünk, amit kakastaréjnak bevágunk, és serpenyőben szép pirosra kisütünk. Kiszedjük egy tányérba. A zsírját fogjuk felhasználni a tarja sütéséhez.

A fűszeres húsokat lisztben átforgatjuk, úgy tesszük a forró serpenyőbe. Mindkét oldalukon átsütjük. Öntünk alá egy evőkanál vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk, idő közben átforgatjuk.

A lángoshoz a tejet meglangyosítjuk, szórunk bele kevés cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A lisztet megsózzuk, keverünk bele szódabikarbónát, és fél deci étolajat. Rányomjuk a puhára főtt krumplit, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Közben a krumpli főzőlevéből is adunk hozzá annyit, hogy megfelelő állagú legyen. Alaposan kidagasztjuk. A végén még egy kevés étolajjal átforgatjuk, és kb. egy órán át letakarva kelni hagyjuk.

Amikor duplájára szaporodott, olajos kézzel gombócokat szakítunk belőle, ezeket tíz percig pihentetjük, majd kézzel széthúzva, forró olajba helyezzük, és mindkét oldalukon szép aranyló barnára sütjük.

A salátához először a tojások sárgájából és az étolajból majonézt készítünk. Az olajat lassan, apránként keverjük a tojásokhoz, hogy szép sima mártást kapjunk.

A zöldségeket megtisztítjuk, átmossuk. Az uborkát lereszeljük. A sárgarépát és karalábét hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a salátát összetépjük, a hagymát felkarikázzuk.

A majonézhez tejfölt, sót, egy evőkanál porcukrot, mustárt és ízlés szerint őrölt borsot keverünk. A zöldségeket alaposan átforgatjuk a mártással, és tálalásig hideg helyre tesszük.

Amikor mindennel elkészültünk, a lángosok tetejére egy-egy szelet sült tarját teszünk, és tavaszi salátát kínálunk mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu