Sertéspörkölt juhtúrós galuskával

Sertéspörkölt juhtúrós galuskával

Hozzávalók: (20 főre) 5 kg sertéscomb, 50 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só, 1 paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 3 kávéskanál kömény, 3 kávéskanál őrölt feketebors, 1 dl vörösbor, 2 sertésköröm, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 csípős paprika. A galuskához: (4 főre) 50 dkg juhtúró, 2 tojás, 30 dkg liszt.

A sertéskörmöt megtisztítjuk, lepirítjuk, feldaraboljuk, és előfőzzük.

A sertéscombot egyforma kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, és ezt is felaprítjuk. A paprikát feldaraboljuk, a paradicsomot négyfelé vágjuk, a fokhagymát szétzúzzuk.

A bográcsban először felolvasztjuk a zsírt, és csipetnyi sóval megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Beledobjuk a tv-paprikát, majd pár percnyi párolás után a paradicsomot is. Köménnyel, őrölt borssal, fokhagymával ízesítjük, majd hozzáadjuk a húst. Átkeverjük, és azonnal 2-3 evőkanál sóval megszórjuk, és ezzel együtt pörköljük. Közben fél deci vörösbort öntünk alá, és tovább pirítjuk, legalább fél órán át.

Közben beleborítjuk az előfőzött sertéskörmöt, és ezzel együtt készre puhítjuk.

A vége felé ízlés szerint fűszerezhetjük. Adunk még hozzá pirospaprikát, és egy csípős zöldpaprikát is.

A körethez a juhtúrót elkeverjük a tojásokkal és a liszttel. Sózni a túró miatt valószínűleg nem szükséges. Alaposan kidolgozzuk, majd egy órán át pihentetjük. Deszkáról forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, és a pörkölt mellé kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu