Tejfölös-gombás szarvas pörkölt bográcsban

Tejfölös-gombás szarvas pörkölt bográcsban

Hozzávalók: (10 főre) 3 kg szarvas nyak, comb és borda, 1 evőkanál sertészsír, 30 dkg vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 15 dkg gomba, teáskanálnyi őrölt fehérbors, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 10 db csípős cseresznyepaprika.

A készítés előtti napon hideg vízzel felöntjük a húst, hogy a vér kiázzon belőle. Másnap 2×2 centis kockákra vágjuk, és hártyáitól, fattyúitól megtisztítjuk. A hagymát zsírban lepirítjuk, levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt paprikát, majd a vadhúst. Összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felrakjuk a tűzre. Hosszasan főzzük, közben állandóan rázogatjuk, nehogy leégjen. Egy óra múlva babérlevéllel, kétfelé vágott zöldpaprikával, cikkekre szelt paradicsommal ízesítjük. Amikor felforrt, további két evőkanál paprikát szórunk rá, és enyhén megsózzuk. Az elfőtt levet pótoljuk, és rázogatva addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.

Ekkor beletesszük a cseresznyepaprikákat, de ne nyomjuk szét, hogy tálalás után mindenki ízlése szerint erősíthesse a pörköltet. A fokhagymát apró kockákra vágva adjuk hozzá. Ha szükséges, utánsózzuk. A gombafejeket megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és beleöntjük. Őrölt borssal fűszerezzük. Habarást készítünk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, 2 dl vízzel hígítjuk, és a szarvas pörköltbe keverjük. Összeforraljuk, és friss kenyérrel tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu