Marhapörkölt túrós derelyével

Hozzávalók: (10 főre) 2 kg marhanyak, 3 púpos fakanál sertészsír, 3 paprika, 2 paradicsom, 6 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt kömény, 1,5 dl vörösbor. A túrós derelyéhez: 1 kg krumpli, 50 dkg túró, 4,5 dl tejföl, 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 3 tojás, 1 fakanál sertészsír, 2 kisebb vöröshagyma.

Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a zsírban, egy teáskanál sóval megszórva megdinszteljük. Közben a paradicsomot és paprikákat vékony csíkokra vágjuk.

A megpárolódott hagymát a tűzről félrehúzva összekeverjük az őrölt paprikával, és a felkockázott marhahússal. Fűszerezzük őrölt borssal, beletesszük a paprikát, paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és kevés köménnyel ízesítjük. Öntünk még alá egy kevés (kb. 1 dl) vizet, és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Utána zsírjára lesütjük.

Közben elkészítjük a köretet. A töltelékhez a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymát is megtisztítjuk, felaprózzuk, egy fakanál zsírban megdinszteljük, majd hűlni hagyjuk. A megfőtt krumplit leszűrjük, áttörjük, és ezzel is várunk egy kicsit.

A lisztbe egy teáskanál sót, három tojást teszünk, és kevés vízzel összeállítjuk a tésztát. Alaposan kigyúrjuk, hogy szépen lehessen nyújtani. Deszkán is átdolgozzuk, majd tállal leborítva pihentetjük egy kicsit.

A töltelékhez valókat: a kihűlt krumplit és vöröshagymás zsírt összekeverjük 25 dkg áttört túróval, ízlés szerint sózzuk.

A megpihent tésztát négy cipóra szétválasztjuk, egyenként kisodorjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk, és mindegyik közepébe tölteléket halmozunk. Háromszög alakúra felhajtjuk, és a széleit gondosan összenyomkodjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk. További 25 dkg túrót keverünk hozzá, és gazdagon meghintjük tejföllel. Így tálaljuk az elkészült marhapörköltünk mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu