Savanyú káposztás tokány

Savanyú káposztás tokány

Hozzávalók: 25 dkg kolozsvári szalonna, 2 evőkanál sertészsír, kevés füstölt szalonna bőrke, 4 vöröshagyma, só, másfél kg marhacomb, 25 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 4 gerezd fokhagyma. A fűszerezéshez: 3 babérlevél, teáskanálnyi őrölt kömény, majoránna, borókabogyó, őrölt feketebors, 5 teáskanál paprikalekvár, 1 teáskanálnyi csípős paprikakrém, 5-10 dkg vargánya, 1 kg savanyú káposzta, 2 dl száraz vörösbor, a tálaláshoz tejföl.

A szalonnát apró darabokra vágjuk, és a sertészsírral együtt feltesszük a bográcsba. Üvegesre pirítjuk, majd beledobjuk ízfokozóként a füstölt szalonnabőrkét is. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a szalonnával, csipetnyi sóval összepároljuk.

A marhahúst megtisztítjuk az inaktól, és fél centis csíkokra vágjuk. Ezt is beleborítjuk a bográcsba, összesütjük, majd felöntjük fél liter vízzel. Főzés közben megtisztítjuk a csiperkegombát, és szeletekre vágjuk. A paradicsomot és zöldpaprikát is felkockázzuk, és a kétféle gombával együtt a tokányhoz keverjük. Vágunk bele tisztított fokhagymát, és befűszerezzük. Egy órán át főzzük.

Ezután belekeverjük a lecsepegtetett (ha nagyon savanyú, akkor átmosott) káposztát, felöntjük vörösborral, 10 percig forraljuk még, és tálalhatjuk. Kenyérrel, és tejföllel tegyük az asztalra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu