Házi kenyér és langali

Házi kenyér és langali

Hozzávalók: (3 kenyérhez és 2 langalihoz): 6 kg liszt, az előző sütésből félretett kovász, 5 dkg élesztő, só. A langalihoz: 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, só, négy dl tejföl.

Az előző sütésből félretett kovászt bő, langyos vízbe beáztatjuk. A lisztet dagasztóteknőbe szitáljuk. A megázott kovászt a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük, belemorzsolunk egy élesztőt, és kevés liszttel összekeverjük. Fél liter langyos vízzel leöntjük, terítővel letakarjuk, és pihentetjük.

Amikor megkelt a kovász, teljesen betakarjuk liszttel, ennek a tetejére szórjuk a sót, hogy ne érintkezzen az élesztős masszával. Kidagasztjuk a kenyértésztát. Apránként annyi langyos vizet adagolunk a liszthez, hogy rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, mert ha nagyon lágy, akkor nem lesz szép magas a kenyér. Amikor már simára kidolgoztuk, akkor újra letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

Ezután háromfelé szakasztjuk a kenyeret. Mindháromból kerek cipót formálunk, és lisztezett vászonruhával bélelt tálakba helyezzük úgy, hogy az alja legyen felfelé. Meglisztezzük, és betakargatjuk.

A tésztából egy kisebb adagot félreteszünk, ebből készítjük a langalit. A dagasztóedény aljából a maradék anyagot kanállal kikaparjuk, összemorzsoljuk liszttel, és kiszárítjuk, ez lesz a következő kenyerünk kovásza.

Amennyiben kemencében sütjük a kenyeret, akkor azt már dagasztás előtt be kell fűteni. Amikor leégett a tűz, a parazsat kihúzzuk, vizes pemettel áttöröljük a kemence alját, hogy egy kis pára is képződjön, és ne legyen nagyon kormos, ne égjen le a kenyerünk alja.

Elsőként a langalit nyújtjuk ki vékonyra, és ezt tesszük a kemencébe (sütőbe). Amikor szép pirosra sült, fokhagymával átdörzsöljük, zsírral megkenjük, és gazdagon meglocsoljuk tejföllel.

A kenyereket ezután tesszük a kemencébe. A szép ropogósra sült kenyereket még forrón átmosdatjuk vízzel, vászonterítővel letakarjuk, hogy kicsit átpárolódjanak.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu