Tejes bableves vakarccsal

Hozzávalók: A leveshez: 50 dkg fehérbab, 1 liter tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 krumpli, 2 babérlevél, só. A csipetkéhez: kb. 10 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só. A vakarcshoz: 1 kg liszt, 3,5 evőkanál (kacsa) zsír, 4 dl aludttej (kefir), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál só, 1 tojás.

A babot előző este beáztatjuk. Másnap egy liter vízben feltesszük főni. A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra feldaraboljuk. Amikor félig megpuhult a bab, leöntjük róla a levet. Újra felöntjük másfél liter vízzel, és a tejjel. Hozzáadjuk a sót, a fokhagymát, két babérlevelet. Amikor puhára főtt minden, csipetkét készítünk hozzá. A lisztet egy tojással, csipetnyi sóval jó alaposan kigyúrjuk, majd lisztes kézzel elcsipkedjük. Ezt is belefőzzük a tejes bablevesbe.

A vakarcshoz a lisztet sóval, szódabikarbónával és zsírral elmorzsoljuk, majd annyi aludttejet adunk hozzá, hogy gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. Ezt fél óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra sodorjuk, a tetejét bekockázzuk, felvert tojással átkenjük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Közepesen meleg sütőben készre sütjük. Felkockázva adhatjuk a leves mellé, de kenyér helyett is fogyasztható.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu