Kapros, túrós, krumplis derelye

Kapros, túrós, krumplis derelye

Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, só, 30 dkg liszt, 2 tojás, 25 dkg túró, 1 csokor kapor, 2 evőkanál tejföl, 8 dkg füstölt szalonna. A nyújtáshoz rétesliszt.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy teáskanál sóval ízesített vízben feltesszük főzni.

A lisztet tálba borítjuk. Hozzáadunk csipetnyi sót, két tojást, és annyi vizet, hogy rugalmas, inkább kemény tésztánk legyen. Gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd kisodorjuk, mint a levestésztát, szép vékonyra. Közben a deszkát és a tésztát rétesliszttel szórogatjuk. Amikor már szép nagy, kerek formánk van, felhajtjuk, a felénél bejelöljük és visszahajtjuk.

A krumplit áttörjük, egy kávéskanál sóval megszórva hűlni hagyjuk.

A töltelékhez a túrót elfelezzük. Az egyik felébe kávéskanálnyi sót, kis csokor vágott kaprot, tejfölt és a langyos krumplit keverünk.

A szalonnát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágjuk, és szép színesre kisütjük.

A félretett túróba is szórunk kevés sót.

A kisodort tészta alsó felére teáskanálnyi halmokat pöttyözünk egymástól két centi távolságra. Amikor teljesen befedtük a tésztát töltelékkel, ráhajtjuk a felső lapot, és kezünk élével benyomkodjuk a töltelékek közötti sorokat. Derelyevágóval felvágjuk.

A régiek úgy készítették, hogy csak kockákra vágták a tésztát, a közepébe tettek tölteléket, és sarkosan felhajtva lenyomkodták.

A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, egyszer átöblítjük, majd tálba borítjuk. Szalonnás zsírral meglocsoljuk, morzsolunk rá sós túrót, és összerázogatjuk. Keverni tilos!


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu