Erős kifli

Erős kifli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 kávéskanál só, 8 teáskanál cukor, 3 dl tej, 2 tojás, 1,2 dl étolaj. A töltelékhez: 30 dkg csípős füstölt kolbász, 20 dkg szalámi, 3 evőkanál csípős paprikakrém, 3 evőkanál csemege paprikakrém, 30 dkg lágy sajt, 3 vöröshagyma. A tetejére 2 tojás, 2 teáskanál só, 2 teáskanál kömény, 10 dkg reszelt sajt.

A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe beletesszük a sót, 4 teáskanál cukrot. A langyos tejbe szórjuk a cukor másik felét, és rámorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adunk még két tojást, és étolajat. A felfutott élesztős tejjel, és langyos vízzel bedagasztjuk a tésztát. Amikor már szépen kidolgoztuk, kitesszük lisztezett gyúródeszkára, kétfelé választjuk, és mindkét cipót gömbölyűre formázzuk. Letakarjuk, és fél óráig kelesztjük.

A kolbászt és szalámit felkarikázzuk, a sajtot kis lapokra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, felszeleteljük, és vékony szálakra szétválasztjuk.

Először a csípős kiflit készítjük el. A megkelt cipót kerekre sodorjuk, negyedekre, majd nyolcadokra vágjuk. A háromszög szélesebbik felét egy csíkban átkenjük csípős paprikakrémmel, erre három karika csípős kolbászt teszünk. Ráhelyezünk három szeletke sajtot, megrakjuk hagymadarabkákkal, majd az egészet kifli alakban feltekerjük. Közben a csúcsát kicsit húzzuk, hogy szép formát kapjunk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, tetejét felvert tojással megkenjük, sóval és egész köménnyel megszórjuk.

A másik tésztából gyerekeknek készítünk kifliket. Ez ugyanígy készül, csak csemege paprikakrémmel és szalámival, sajttal, kevesebb hagymával töltve. A feltekert, tojással átkent kiflik tetejére reszelt sajtot szórunk, így sütés után is meg tudjuk különböztetni a süteményeket.

A tepsiben még egy kicsit kelni hagyjuk, majd forró sütőben készre sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu