Kolbászos pogácsa

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók (2 tepsire való adag): 1 kg liszt, csipetnyi cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 tojás sárgája, 5,5 dl tej. A töltelékhez: 3 szál új fokhagyma, 30 dkg darált füstölt kolbász, 10 dkg vaj. A tetejére: 2 tojás, 3 evőkanál tej, 10 dkg tökmag, 15 dkg reszelt sajt.

Egy kis tálkában kevés cukorral két-három deci langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A darált kolbászt a vajjal, és a szeletelt zöldhagymával összegyúrjuk.

A lisztet átszitáljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a tojások sárgáját, sót, borsot, a megkelt élesztős tejet, puha vajat. Ezekkel, és a többi langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát.

Amikor már szép hólyagosra kidolgoztuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két-három centi vastagságúra kisodorjuk. Egy evőkanál domború felével a kolbászos töltelék harmadát elkenjük rajta. Először alulról, majd felülről és két oldalról felhajtjuk a tésztát. Az így kapott párnát húsz percen át konyharuhával letakarva kelesztjük.

Ezt a műveletet – sodrás, kenés, hajtogatás, pihentetés – még kétszer megismételjük. Ezután is pihentetjük húsz percig, majd kisodorjuk, késsel berácsozzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. Tenyerünkkel az oldalát kicsit megemeljük, hogy magasabbak legyenek. Papírral bélelt tepsibe helyezzük. Az első tepsi tartalmát felvert tojással lekenjük, sajttal megszórjuk. A másikra először tökmagot teszünk, utána kenjük tojással, hogy a magok ráragadjanak. Újabb pihentetés után előmelegített sütőbe, vagy kemencébe helyezzük, és szép színesre sütjük.

Még forrón átkenjük tejjel, konyharuha alatt megvárjuk, míg langyosra hűl, utána lehet fogyasztani.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu