Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: (1 sütőtepsihez) 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, 1 tojás sárgája, 2 csepp ecet, 1 dl tej, 25 dkg margarin. A tetejére 1 tojás, szezámmag.

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, a sóval és az összekockázott, hideg margarinnal elmorzsoljuk. Tízdekányi sajtot belereszelünk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az ecetet, a tejfölt és a megkelt élesztős tejjel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

Lisztezett gyúrótáblán is átdolgozzuk, majd kisodorjuk. Először felülről a közepéig, utána alulról, majd jobbról a tetejére, és balról az aljára hajtogatjuk. Hűtőszekrényben húsz percig pihentetjük. Ezután ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindegyik alkalommal más irányból hajtogatva a tésztát.

Az utolsó pihentetés után is kisodorjuk, jó ujjnyi vastagra. Éles késsel hosszában becsíkozzuk, felvert tojással átkenjük, gazdagon reszelünk rá sajtot, szezámmaggal megszórjuk. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, kemencében (vagy sütőben) húsz perc alatt kisütjük.

Előre is elkészíthető, nyersen le lehet fagyasztani, és csak közvetlenül fogyasztás előtt kell kisütni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu