Aranygaluska

Aranygaluska

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás sárgája, 15 dkg margarin, 2,5 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 6 dl tej, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 10 dkg mazsola, 3 dl baracklekvár, 3 dl ribizli lekvár, 60 dkg darált dió, 30 dkg cukor. A tepsihez 1 evőkanál sertészsír.

A tejet meglangyosítjuk, szórunk bele három evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, négy tojás sárgáját, a margarint és másfél dl étolajat. Az élesztős tejet apránként hozzáöntve kidagasztjuk a tésztát. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy jó puha, laza tésztát kapjunk. Liszttel enyhén megszórjuk a tetejét, és konyharuhával letakarva, harminc percig kelesztjük.

A meggyarapodott tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és centi vékonyra kisodorjuk.

A tepsit kizsírozzuk.

Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. Szorosan egymás mellé lerakunk egy sort a tepsibe. Ezeket átkenjük étolajjal.

A diót a cukorral összekeverjük.

A tésztát először baracklekvárral megcsepegtetjük, majd ráterítjük a cukros dió kétharmad részét. Rászórjuk az átmosott mazsolát. Megcsepegtetjük a savanykásabb (ribizli, vagy málna) lekvárral, és az egészet befedjük a kiszaggatott tészta másik felével. Ezt is átkenjük étolajjal, majd ráterítjük a megmaradt cukros dióval.

Tíz-tizenöt percig a tepsiben még kelesztjük, ezután forró sütőbe toljuk, amit rövid idő múlva takarékra veszünk, hogy mindenütt szépen átsüljön az aranygaluska.

Fogyasztásnál ezt a süteményt nem vágjuk, csak tördeljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu