Hetényi lakodalmas piros kalács

Hetényi lakodalmas piros kalács

Hozzávalók: (1 tepsi, 2 vekni kalácshoz) 1,2 kg liszt, 2 tojás sárgája, ¾ liter tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6 édesítő tabletta, 10 dkg zsír. 3 késhegynyi piros festék, 5 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

Nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját. Két édesítő tablettát langyos vízben feloldva hozzáöntünk. A felfuttatott élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. 5 dkg sertészsírt is beledolgozunk.

Amikor már szép hólyagos, lisztezett táblára öntjük, és 3 felé osztjuk. Az egyik legyen egy kicsit nagyobb – ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros festéket teszünk, amit leöntünk langyos vízben feloldott két édesítő tablettával. Jól összedolgozzuk. A harmadikba kakaóport szórunk, ebbe is teszünk egy kupica feloldott édesítőt, belegyúrjuk, és mindhárom cipót lelisztezve, letakarva, meleg helyen kelesztjük egy fél órát.

Ezután mindegyiket kettéválasztjuk, és a hat kisebb cipót újabb fél órát pihentetjük. Amikor már szép hólyagosra megkelt, egyenként, egyforma nagyságúra kinyújtjuk a cipókat. Legalulra a fehéret rakjuk, erre pirosat teszünk, megszórjuk mazsolával, ráhelyezzük a barna lapot, kicsit megsodorjuk, és az egészet felgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral átkenjük, nehogy összeragadjanak. Az egész tojást felverjük, és ezzel átkenjük a rudak tetejét. Hosszú, vékony tűvel mindegyiket átböködjük, hogy a rétegek ne váljanak szét. A tepsiben pihentetjük még egy kicsit, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Kihűtve szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu